Als ouders wil je graag het beste voor je kinderen. Je vraagt je af hoe je in allerlei situaties het beste kunt handelen en bedenkt vaak goede oplossingen voor je kind en je gezin. Toch kan het ook gebeuren dat je niet tevreden bent met de gang van zaken. Dat je moeite hebt een meer optimale situatie voor jezelf en je kind(eren) te bereiken. Of de leerkracht/leraar van school vertelt je dat het op school niet lekker loopt met je kind. Ik wil jou als ouder en je kind(eren) graag helpen, zodat zij bv. vol zelfvertrouwen zijn of minder faalangst hebben.
Het eerste gesprek.
Tijdens het intake-gesprek, dat ik bij voorkeur met beide ouders voer, komt aan de orde hoe je als vader of moeder de situatie met je kind beleeft en ervaart. Waar loop je tegen aan, en wat wil je graag? Wat zegt je kind erover, of zegt het er niets over? Je kind is bij dit intakegesprek niet aanwezig als het 12 jaar of jonger is. Dat geeft jou als ouder de gelegenheid vrijuit over je kind te praten. Voor een 16-jarige bv liggen zaken natuurlijk anders.
De kindersessies.
De eerste vijf sessies gebruik ik om goed contact met je kind op te bouwen. Kinderen en jongeren moeten er plezier in hebben bij mij te komen, anders werkt de therapie niet. Mijn tweede doel is het kind goed te leren kennen. Het kind weet op bewust of onbewust niveau wat er aan de hand is. Jongeren en een deel van de kinderen vertellen dat wel in woorden. Kinderen laten ook in hun spel zien, wie ze zijn en wat er aan de hand is. Deze informatie is voor mij het uitgangspunt voor de manier waarop ik aan de slag ga met je kind. Ik kijk daarbij ook naar de mogelijkheden van je kind om zijn eigen problemen aan te pakken.
Het verdere verloop.
Tijdens het tweede oudergesprek wissel ik informatie uit met de ouders. Welke veranderingen er voor jullie merkbaar zijn, welke dingen ik heb gemerkt, en of ik nog tips voor jullie heb, hoe je jullie kind kunnen ondersteunen. Als het om een puber gaat, kan je zoon of dochter bij dit gesprek aanwezig zijn. Dat hangt af van de wensen van iedereen en van wat er nodig is.
Integratieve kinder- en jongerentherapie: het kind staat centraal
Ik werk volgens de uitgangspunten van de integratieve kinder- en jongerentherapie. Dit betekent in de eerste plaats dat ik ervan uitga dat “het kind het weet, kan en doet”. Op bewust niveau weet het kind/de jongere misschien niet wat er aan de hand is en hoe hij/zij dit kan oplossen, op onbewust niveau weet het kind/de jongere dat wel. Hij/zij lost ook zelf zijn probleem op, als de juiste voorwaarden zijn gecreëerd. Zoals een gebroken been uit zichzelf geneest als het goed in gips is gezet. Integratieve kinder- en jongerentherapie is een kortdurende therapie: meestal kunnen kinderen in ongeveer 10 sessies geholpen worden. Soms gaat het nog sneller.