Een belangrijk aspect van de opvoeding is om je kind te stimuleren steeds meer zaken zelfstandig te kunnen doen. Dat is voor veel ouders geen gemakkelijke opgave: Zeker als het om je oudste kind gaat moet je soms nog ontdekken wat je wel en wat je niet van een vijfjarige, een achtjarige of een twaalfjarige kunt verwachten. Daar komt bij dat het ene kind het andere niet is en kinderen soms ontwikkelingssprongen maken. En tenslotte vinden sommige ouders het lastig om het zorgen voor hun kind los te laten. Met name als het om de jongste gaat.
Hoe kun je de zelfstandigheid van je kind stimuleren? Want je wilt ook voorkomen dat je kind keuzes maakt die niet goed voor hem zijn. Je wilt hem ook niet in het diepe gooien. Twee heel goede manieren om je kind te stimuleren tot meer zelfstandigheid zijn:
Keuze binnen de kaders.
Je geeft je kind een aantal mogelijkheden waaruit het mag kiezen. Je stelt b.v. dat het twee maal een half uur per dag mag t.v. kijken of op de laptop, IPad etc. Wanneer: dat mag het zelf kiezen. Of je legt twee setjes kleding klaar en je kind mag kiezen welke het vandaag aantrekt. (om te voorkomen dat het hele rare combinaties maakt of iets aantrekt dat veel te koud is etc.) Het kind krijgt dus een keus, zonder dat het volledig de vrije hand krijgt.
Begeleiden bij het maken van keuzes
Tom van 12 ging op kamp en zijn moeder wilde zijn tas inpakken, maar vader vond dat hij dat zelf moest doen. Tussenoplossing: Tom legde alles op zijn bed wat hij denkt mee te moeten nemen en één van zijn ouders kwam daarna kijken of hij overal aan gedacht had. Zo werd Toms denken erover gestimuleerd, zonder dat hij aan zijn lot werd overgelaten.
Succes met het vertalen van deze voorbeelden naar de situaties waarin jij jouw kind graag meer zelfstandig ziet!
Overige blogs in deze serie:
Opvoeden met zelfrespect: vrijdag 27 september 2019
Opvoeden met zelfvertrouwen: vrijdag 4 oktober 2019